Examinando por Materia "Animal nutrition"
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Ítem Estudio de la oferta y la demanda de productos de mascotas relacionados con la alimentación y los accesorios en la ciudad de Medellín para determinar oportunidades de innovación y desarrollo de nuevos productos(Universidad EAFIT, 2017) Arboleda Villa, María Paulina; Restrepo Pérez, Camilo; Mejía Gil, María ClaudiaThis study identified business opportunities that enable to offer to pet owners different and breakthrough alternatives, which fit perfectly to their needs and demands -- A basic, descriptive and exploratory research took place using quantitative and qualitative tools, with the goal of analyzing both pet owners and field experts -- The results obtained from the analysis brought up important data that helped determine the status of the demand and supply of pet food and pet accessories in Medellin, Colombia: pet products supply lacks both quality and variety, and in that sense, there are many opportunities to develop brand new business to fill that gapÍtem Evaluación del medio de cultivo sobre la producción de macromoléculas funcionales en la cepa Chlorella sorokiniana UTEX 1230 como posible suplemento alimenticio para gallinas ponedoras(Universidad EAFIT, 2024) Múnera Betancourt, Amalia; Miranda Parra, Alejandra MaríaAlgae and microalgae are considered viable sources of protein for the poultry industry, used in animal nutrition to replace soybean meal (SBM) due to their high content of protein, fatty acids, vitamins, minerals and pigments. This study evaluates the production of functional macromolecules in the microalgae strain Chlorella sorokiniana UTEX 1230 as a supplement for laying hens. Cell growth was examined in different culture media with stimulant clinker powder, evaluating the bromatological composition, exopolysaccharides, fatty acid profile and in vitro digestibility, as well as the cost of production. These preliminary analyses are key to the implementation of microalgae as a protein source in poultry feed and warrant further in vivo testing.Ítem Evaluación del medio de cultivo sobre la producción de macromoléculas funcionales en la cepa Chlorella sorokiniana UTEX 1230 como posible suplemento alimenticio para gallinas ponedoras(Universidad EAFIT, 2024-05-23) Múnera Betancourt, Amalia; Miranda Parra, Alejandra MaríaAlternative protein sources, specifically algae and microalgae, are considered as viable protein sources for the poultry industry. Currently, different species of algae are used in animal nutrition to replace soybean meal (SBM) due to their high content of protein, fatty acids, and the availability of vitamins, minerals and pigments. Determining the chemical and nutritional composition of a biological formulation, in addition to its digestibility, is the first step in evaluating its suitability for use in poultry feeds. The aim of this work is to evaluate different culture media in the production of functional macromolecules in the microalgae strain Chlorella sorokiniana UTEX 1230 as a possible feed supplement for laying hens. The cell growth of the microalgae was evaluated over time under different culture media and different levels of addition of the stimulant clinker powder, a product of the cement industry. The biomass obtained from this process was evaluated for its bromatological composition, exopolysaccharide content, fatty acid profile, and in vitro digestion using digestive enzymes from monogastric animals, in addition to an evaluation of its production cost. This evaluation represents a preliminary analysis to initially select the mode of production to implement these products as a protein source in poultry feed, and further in vivo testing is warranted.Ítem Exploración de la Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) como fuente de proteína para uso en nutrición animal en Colombia(Universidad EAFIT, 2013) Vélez Pérez, Sebastián; Uribe de Correa, BeatrizEn la actualidad el ser humano tiene como principal fuente de proteína para su alimentación, el consumo de carne, ya sea de aves, cerdos o bovinos -- Estas industrias de producción de carne se han adaptado a formular sus alimentos con las materias primas de mayor producción y fácil consecución -- En el caso de la proteína para la formulación de raciones, la torta de soya se ha utilizado como la principal fuente de este nutriente, sin tener ningún competidor que la pueda reemplazar totalmente ya sea por costos, factores nutricionales o facilidad de su consecución -- Por esta razón, se decidió evaluar bromatológicamente la harina de Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) con el propósito de conocer su composición nutricional y explorar si se puede considerar como posible reemplazo de la torta de soya como fuente de proteína -- Como resultado, se encontró que el nivel de proteína de la harina de Sacha Inchi (45%) es muy similar al reportado por la torta de soya (46%), y los aminoácidos de mayor impacto en nutrición animal como lisyna, metionina y treonina, presentaron valores para la harina de Sacha Inchi de 2%, 2% y 1.82% respectivamente, mientras que la torta de soya reporta 2.89%, 0,65% y 1,87% -- La conclusión de este estudio es que de acuerdo a los análisis bromatológicos y el aminograma obtenido de ambas materias primas, la harina de Sacha Inchi puede reemplazar totalmente la torta de soya como fuente de proteína en nutrición animal, pero se recomienda seguir estudiándola para descartar algunos factores que puedan afectar su usoÍtem Formulación de un sistema de costeo y análisis financiero para producciones ganaderas(Universidad EAFIT, 2023) Martínez Quintero, Renato Fernando; Reconco, Rommel