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Bibliometric analysis for the identification of factors of innovation in the food industry

dc.date2015-11-30
dc.date.available2017-05-03T14:49:55Z
dc.date.issued2015-11-30
dc.identifier.issn2256-4322
dc.identifier.issn1692-0279
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10784/11374
dc.descriptionThe article below discusses the purpose of identifying the main factors of innovation presented in specialized literature about the food industry. For its development, a bibliometric exercise aimed at analyzing scientific articles in the field was conducted. Based on the results, it drew the conclusion that the main factors for innovation in the food industry are associated with channels of communication and participation in the production process of customers, suppliers or public or private institutions (such as universities or research centers). Thanks to the links created among stakeholders, knowledge and information is shared mainly about the quality of life, nutrition and production efficiency, thus impacting product development, changes to the existing offer or in production processes. In this perspective, innovation in the industry subscribes to "Open Innovation" where "Co-innovation" and "Co-creation" are key for the terms of trade and for the participation of stakeholderseng
dc.descriptionEl artículo que se presenta a continuación plantea el objetivo de identificar los principales factores de la innovación expuestos en la literatura especializada en la industria alimenticia. Para su desarrollo, se realizó un ejercicio bibliométrico orientado al análisis de artículos científicos en el sector. A partir de los resultados, se concluye que los principales factores para la innovación en la industria alimenticia se asocian a los canales de comunicación y la participación en el proceso productivo de los clientes, proveedores o instituciones públicas o privadas (como universidades o Centros de Investigación). De acuerdo con los vínculos creados entre los actores involucrados, se genera un intercambio de conocimiento o información relacionada, principalmente, con la calidad de vida, nutrición y eficiencia en la producción, impactando así el desarrollo de productos, cambios a la oferta existente o transformaciones de los procesos productivos. En esta perspectiva, la innovación en la industria se adscribe a la “Innovación abierta”, donde la “Coinnovación” y “Cocreación” son claves para la relación de intercambio, y participación, de los actores involucrados.spa
dc.formatapplication/pdf
dc.formattext/html
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad EAFITspa
dc.relation.isversionofhttp://publicaciones.eafit.edu.co/index.php/administer/article/view/2867
dc.relation.urihttp://publicaciones.eafit.edu.co/index.php/administer/article/view/2867
dc.rightsCopyright (c) 2015 AD-ministereng
dc.sourceinstname:Universidad EAFIT
dc.sourcereponame:Repositorio Institucional Universidad EAFIT
dc.sourceAD-minister; No 27 (2015); 95-126eng
dc.titleBibliometric analysis for the identification of factors of innovation in the food industryeng
dc.titleAnálisis bibliométrico para la identificación de factores de innovación en la industria alimenticiaspa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleeng
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioneng
dc.typearticleeng
dc.typepublishedVersioneng
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesseng
dc.type.localArtículospa
dc.subject.keywordInnovationeng
dc.subject.keywordFood Industryeng
dc.subject.keywordBibliometric Analysiseng
dc.subject.keywordInnovaciónspa
dc.subject.keywordIndustria Alimenticiaspa
dc.subject.keywordAnálisis Bibliométricospa
dc.rights.localAcceso abiertospa
dc.date.accessioned2017-05-03T14:49:55Z
dc.contributor.authorPineda Ospina, Diana Lorena
dc.citation.journalTitleAD-ministereng
dc.citation.issue27
dc.citation.spage95
dc.citation.epage126
dc.citation.journalAbbreviatedTitleAD-ministereng
dc.identifier.doi10.17230/ad-minister.27.5


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